Reparatii si instalare aragaze. Suna la 0722 974 760

Schimbare termocupla aragaz

Schimbarea termocuplei de aragaz este necesara in situatia in care gazul de la cuptor sau de la aragaz se stinge frecvent ori nu functioneaza cum trebuie. Termocupla de aragaz are rolul de a detecta prezenta flacarii, oprind scurgerea gazului in cazul in care acesta s-a stins.

Atat termocupla de la aragaz, cat si cea de la cuptor se pot defecta usor, indiferent ca aragazul este utilizat sau nu, ca este un model vechi sau unul mai nou. Oricare ar fi problema cere ajutorul unei persoane calificate pentru schimbarea termocuplei de la aragaz cu una noua. In cazul in care termocupla este defecta si nu se schimba cu una noua, dupa un anumit interval de timp aceasta se va defecta din nou si te poate costa mai mult.

Insa, nu tot timpul termocupla de la aragaz este problema, atunci cand flacara nu se aprinde sau se aprinde greu.

Daca sistemul de aprindere de la cuptor sau aragaz este defect sau flacara nu se mai aprinde, de vina pentru aceasta problema poate fi siguranta de la sistemul de aprindere. Siguranta pentru gazul din cuptor trebuie sa fie pozitionata in dreptul flacarii. Astfel, daca siguranta nu este arsa sau rupta aceasta, atunci se poate verifica daca nu cumva aceasta este deplasata. In acest caz, lucrurile sunt cat se poate de simple. Siguranta pentru gazul de la cuptor deplasata se poate regla, indoind-o spre zona flacarii ca sa incalzeasca, iar aragazul nu se va mai stinge.

Exista mai multe tipuri de termocuple, pentru diferite tipuri de cuptoare si aragazuri:
– Termocupla universala – cunoscuta sub numele de flacara utilizata la cuptoare, aragazuri si centrale termice.
– Termocupla aragaz, termocupla centrala termica, supraveghetor flacara.
– Termocupla cuptor – senzor cu flacara cu lungime de 60 cm, 90 cm, 100 cm, 120 cm sau 150 cm.

Daca ai nevoie de schimbarea termocuplei de aragaz defecta cu alta noua, trebuie sa stii ca preturile pot varia, de la 30 de ron pana la 150 de ron. Pentru a o identifica pe cea potrivita, in momentul achizitionarii, ai nevoie de marca si modelul aragazului, dar si codul de service ce se regaseste in certificatul de garantie al aparatului.

Pasi importanti pe care trebuie facuti de catre un tehnician autorizat ANRE  la schimbarea termocuplei de aragaz

● Se cumpara o termocupla originala, potrivita cu cea veche.
● Deconectati aragazul de la reteaua principala de gaze.
● Se desfac butoanele de la robinetele de gaz si de la cesul cu sonerie, daca exista unul.
● Se scoate panoul frontal prin deplasare la stanga un centrimetru, dupa desurubarea celor doua suruburi de sub panou.
● Se scot firele electrice de la butoanele de scanteie si lumina de la rotisor, daca exista un rotisor.
● Se desface capacul superior, cu cele 4 arzatoare, astfel:
– Se desurubeaza cele doua suruburi din spatele aragazului cu o surubelnita in forma de stea
– Se desfac cele 8 suruburi de la arzatoare
– Se inlatura capacul superior
● Se desface capacul posterior prins in sase suruburi, radicand un centrimetru. Atentie la desfacerea capacului posterior, caci aici exista o caramida lipita de acesta mai grea si firele electrice de la scanteie prinse de el.
● Se scoate sertarul aragazului, prin tragere si ridicare la 45 de grade.
● Se scoate capacul de sub arzatorul de la cuptor, tragand usor dupa ce s-a scos surubul de fixare.
● La schimbarea termocuplei trebuie sa se desfaca surubul de la suportul termocuplei, apoi termocupla din cele doua piulite.
● Se desface termocupla si de la robinetul de gaz. Dupa demontarea termocuplei, nu trebuie tras prea tare, deoarece se pot rupe peretii din vata de sticla ai cuptorului.
● Se fixeaza termocupla in piulite, atat pentru robinetul de gaz, cat si pentru senzorul de termocupla.
● Se regleaza distanta dintre sonda termocuplei si teava de gaz.

● Se reasambleaza totul, racordarea la gaze, iar apoi se face o verificare sa nu existe scurgeri de gaze.

Acesti pasi sunt esentiali la schimbarea termocuplei de aragaz. Insa, schimbarea termocuplei poate diferi de la un aragaz la altul.  Pare complicat nu este recomandat sa faci o astfel de operatiune. Te poti expune unor riscuri fatale. Lasa totul in seama unui inginer specializat in domeniu sau apeleaza un service autorizat.

Concluzii  pentru schimbarea termocuplei  de la aragaz

Acum, avand toate informatiile necesare, veti fi probabil tentati sa faceti singuri aceasta operatie! Va recomandam, insa, insistent, sa nu omiteti sfatul de la inceput si anume acela de a apela la firme atestate ANRE! Desi pare simpla, schimbarea termocuplei de la aragaz in mod necorespunzator poate aduce mari prejudicii, atat dumneavoastra cat si vecinilor.
Apelati la firme atestate ANRE care va oferi si garantie pentru lucrare si care stie exact de ce materiale omologate are nevoie. Nu va jucati cu focul!